donderdag 31 maart 2022

Bosklas DAG 4

Dag allemaal!

Hierbij alweer ons voorlaatste verslag, wat vliegt de tijd hier toch enorm snel!

Vanmorgen verliep het opstaan voor sommigen al een beetje moeilijker, hoewel alle mondjes gisterenavond wat sneller stil waren...

Op ÊÊn bepaalde kamer waren ze wel snel wakker vandaag, want we hebben een jarige! Ibe is vandaag jarig en wordt 's ochtends al verrast in bed!













Vanmorgen konden we onze buikjes weer vullen aan de ontbijttafel.


















Een liefdevolle boterham van/voor Ellemieke!








Daarna maakten we ons klaar voor onze bronnen- en bruggenwandeling, maar... Eerst nog een grote verrassing! Want wie arriveerde er vandaag voor een bezoekje? Juf Lieseeeeeeeeee!
Zij zal een dagje blijven en deze dag mee beleven op bosklas!




Wanneer onze groep compleet is, kunnen we vertrekken op wandeling. De kinderen zoeken zelf de route voor deze wandeling via foto's en een wandelkaart. De juffen en meester gaan ondertussen kuren in de thermen van Spa (ah neen, 1 april is pas morgen zeker...)

(De foto's van de wandeling staan een beetje kriskras door elkaar, onze excuses...)

We wandelen langs de bron Barisart, die we deze week nog passeerden. We proeven nog eens, maar de smaakt blijkt toch nog niet veranderd.











We vertelden gisteren nog over Senne zijn zonnebril. Vanmorgen liep hij rond ZONDER zonnebril en wat gebeurde er? Jawel, regen! Dus Senne: maak dat die zonnebril terug op je gezicht staat! En warempel, de regen verminderde!










































Eventjes later komen we aan bij de GÊronstèrebron en ook hier mogen we proeven. De Barisartbron proeft naar bloed door het ijzer in het water. Deze proeft naar rotte eieren door de zwavel. Al vonden sommige kinderen dat helemaal niet zo erg. Enkelen maakten zelfs een cocktailtje van de twee bronnen samen.











We stoppen ook even op een ietwat droge plaats om een koek in onze mond te proppen...










En een beetje later arriveren we ook aan Pouhon Pia. Deze bron heeft (momenteel) geen drinkbaar water, spijtig genoeg...












En dan... eindelijk: een foto van het begeleidende (begelijdende??) team!

Lang konden we ons echter niet serieus blijven :-)

Iedereen nog een snoepje en dan opnieuw op weg!





We reppen ons verder langs de bospaadjes, langs en over het water (niet er in dit keer!) en komen zo uiteindelijk terug aan bij het verblijf. 




Nog een weetje: we ontdekten op verschillende plekken 'schuim' in het bos. Dat moesten we toch wel even onderzoeken!
Blijkbaar is het schuim afkomstig van de saponinen in de bast van de boom. Dat gebeurt wanneer het een regenachtige periode is en de saponinen in aanraking komen met de zuurstof in de omgeving.
In de Tweede Wereldoorlog werd dit schuim gebruikt als zeep! Ook de leerkrachten leren hier nog bij...






Eventjes een opstelling voor een groepsfoto:




Eenmaal terug in het verblijf wacht er Ibe een leuke verrassing!





Net op tijd voor het middageten! Macaroni met kaas en hesp en dat smaakt na zo'n frisse wandeling, want ondertussen zijn de temperaturen hier wel serieus aan het dalen...








Na de middag snel weer de wandelschoenen aan, want we worden verwacht in EaudyssÊe de Spa, de tentoonstelling in Spa Monopole. 

In deze fabriek wordt het water van Spa gebotteld en dat kunnen we zien door de kijkgaten!

De tentoonstelling zelf kunnen we bezoeken in groepjes. De kinderen krijgen per groep een tablet met een aantal vragen en opdrachten. Wie alles tot een goed einde brengt, wordt beloond met... een drankje naar keuze van Spa zelf.
























































































































Rarara, wie had het fototoestel vandaag?

















We wandelen terug naar het verblijf. (Kleine nota: ons verblijf voorziet voor de heenwandeling 30 minuten en voor de terugwandeling 45 minuten, door de hoogteverschillen. Wij deden de heenwandeling op 33 minuten en de terugwandeling op ... 27 minuten! Straf volk zenne, die van De Zonnebloem!)

Even een kleine anekdote van Noa wanneer we onze schoenen in de rekken aan het plaatsen zijn: 'Mijn schoenen ruiken naar violetjes... die aan het rotten zijn!'

Daarna nemen juf Liese en juf Nathalie afscheid van ons. 
Juf Liese, dank je wel voor je bezoek! Het was echt fijn om je te mogen verwelkomen.
Juf Nathalie, dank je wel voor de drie dagen! We vonden het enorm fijn dat je met ons mee wilde!




De kinderen krijgen allemaal nog wat tijd om de laatste voorbereidingen te treffen voor de dankavond, en dan beginnen we er al aan!

Als eerste mogen we kijken naar 'The bosked singer', een wervelende show aangeboden door Seppe, Ibe, Marie-Lisa, Kaytlin, Wendel, Ferre, Noa, Siebe en juf Jella




















Vervolgens kunnen we beginnen quizzen met Oscar, Soren, Lenn, Nils, Myla, Habibi en Michiel!




We houden een kleine onderbreking om ons naar de eetzaal te begeven, waar intussen het avondeten wordt geserveerd. En ongelooflijk, maar waar; in het begin van de week konden we in onze T-shirts picknicken, vandaag wandelden we door de sneeuw naar de eetzaal!

En op het menu vanavond? Eerst kervelsoep...


En nadien EIN-DE-LIJK die langverwachte frieten met stoofvlees en appelmoes! Ze lieten ons in de keuken extra lang wachten en dus claimde juf Jella de frieten toen die arriveerden!















Als dessertje krijgen we een frisco, maar die nemen we mee naar het verblijf, want we willen verder doen met de donderdagavondshow!!!





Het vervolg van de show:
Gitte, Senne en Merel trakteren ons op een toneel mÊt quiz!










Opnieuw een quiz, deze keer met dierengeluiden door Sverre, Leonid, Yann en Reeno. 







We vervolgen met een heuse modeshow, door Tom, Sienna, Nora, Paulien, Nell, Dina, Ellemieke en Romy.
















Matiz vertelt ons een aantal geweldige moppen!




En hebben wij al genoeg gegeten? Bijlange niet!!!





Sienna en Janne presenteren 'De Slimste Eekhoorn'









Het is de beurt aan Yoko en Lisa met hun casino...














En als allerlaatste: Milo, Sep en Aiko met hun goochelact-met-discobar!













Op dit moment liggen de kindertjes allemaal moe, maar voldaan te snurken en zijn juf Jella, meester Gianni en juf Iman naarstig aan het werk aan een aprilgrap voor morgenvroeg... Wat het is? Neem morgen maar een kijkje op de blog ;-)

En als laatste natuurlijk nog de onontbeerlijke dagboekfragmenten!

We deden vandaag de Brugge- en bronnenwandeling. (Myla)

Vandaag: FRITTE! (Yann)

Meester Gianni lacht hier veel meer en is minder streng :-) (meerdere leerlingen)

We feesten voor Ibe en het sneeuwt! (Wendel)

Het zou nog leuker geweest zijn als het niet zo koud was geweest! (Janne)

Vandaag hebben we van de bronnen gedronken. (Sverre)

Vandaag is het leuk en het is ook mijn verjaardag! (Ibe)

Het was een superleuke maar vermoeiende dag. (Nora)

Vandaag was leuk, had er wel zin in. Het eten is lekker, heb er wel zin in. Morgen vertrekken we al, heb er wel zin in. (Merel)

De juffen en de meester zijn top! (Paulien)

Juf Jella was een goede Niels-de-Stadsbader-presentator. (Senne)

De vierde dag is heel erg leuk en regen. (Michiel)

Laatste ETEN-REVIEW: Voorgerecht :( Hoofdgerecht :)) dessert :| (Siebe)





9 opmerkingen:

  1. Weer een geweldige dag met alleen maar lachende gezichten en geweldige optredens als afsluiter. Vanmorgen waren we blij verrast, de postbode bracht een toffe postkaart vanuit Spa. Dankjewel Gitte!! xx Wij kijken al uit naar morgen ... wij hebben er ook zin in ;-)
    Slaap lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een leuk dagje precies en plezante bonte avond! En na 3 dagen zonder schermtijd kan ik me inbeelden dat de tentoonstelling MET tablet extra tof was 😆. Ik zie al uit om ze morgen terug in levende lijve te zien en
    te horen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuke dag eindigend met sneeuw! En macaroni met hesp en kaas, mmmm... Nog een nachtje lekker slapen en dan kunnen jullie ouders jullie terug ambeteren :) Geniet nog van de laatste dag vrijheid morgen;) Wij kijken er alvast naar uit om alle spannende verhalen te horen !! Kus voor Gitte en groetjes aan de rest! Heidi & Filip

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hola, ik ben onder de indruk van de fabriek van Spa. Geef mij maar een Lime Ginger ipv dat bloedbronwater.
    Wat voor talenten in groep 8 en 9. Dat is een avond om nooit te vergeten. Proficiat allemaal. Maar opgepast laat jullie morgen niet foppen door een aprilvis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eindelijk die frietjes! Tja Sienna, dan zijn het voor u 2 dagen op rij frietjes 🙂. De wandeling was wat nat, maar dan hebben jullie alles gehad he, zo'n, regen en sneeuw! Bonte avond zag er ook tof uit! Wat me opvalt is dat ook bij juffen/meester de oogjes er kleiner uitzien dan in het begin vd week. Vanavond allemaal een lekker warm bad en nagenieten van een toffe week! Is er nu eigenlijk nog een praline over???

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amaai ze hebben het er zeker naar hun zin, het bezoek aan de spa fabriek zag er geweldig uit. Maar wat zijn we toch blij dat we ze vanavond weer in ons armen kunnen sluiten. Alleen benieuwd of die sneeuwval toch geen ware aprilgrap geworden is?��

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nu ik weet dat Sienna zo graag wandelt, kunnen we dit mss elke dag samen doen met Trixx? Frit met stoofvlees.. Super. Goed nieuws voor Sienna, vandaag (vrijdag) eten we terug friet 😜😜

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoe leuk was deze dag weer! Benieuwd hoeveel punten Noa deze dag geeft. We zijn er van overtuigd dat elke dag al minimum een 8/10 heeft gekregen. Wij zien blije snoetjes, en dat geeft dan ook weer blije ouders. De bonte avond... Hoe cool was dat! Jullie hebben dat allemaal top gedaan. Toch zijn we stiekem fan van de waterdruppel ;). Geniet nog van de laatste dag. We kijken er naar uit om ze weer in levende lijven te zien... Noa, de poezen kijken er naar uit om weer bij je in de zetel te liggen bij de enige echte 'catman' ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De bonte avond zag er fantastisch uit, jammer dat ik die miste. En dan ook nog frietjes met stoofvlees!!! Het waren 3 geweldige dagen daar in Spa! Geniet nog van die laatste dag en tot straks!
    Juf Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen